Διαβατήριο

Ακριβώς επειδή η υπηκοότητα μιας χώρας είναι τόσο πολύτιμη, η (νόμιμη) κατοχή της ιθαγένειας πολλών χωρών ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα επωφελής. Ο κάτοχος διαβατηρίων διαφορετικών χωρών μπορεί εύκολα να μεταναστεύσει, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν. (Για παράδειγμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πολέμου ή απλά για την αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών) Μπορεί η πιθανότητα του πολέμου να φαίνεται πολύ μακριά από την Ελλάδα σήμερα, μην ξεχνάμε όμως πόσες δυσκολίες έχουν δει οι παππούδες μας. Καμία περίοδο της ιστορίας δεν ήταν ειρηνική.

Η πολλαπλή υπηκοότητα είναι αποτέλεσμα της νομικής συνύπαρξης πολλών διαφορετικών νόμων διαφορετικών χωρών. Το ποιος είναι Έλληνας, για παράδειγμα, το καθορίζει αποκλειστικά η ελληνική δημοκρατία. Ομοίως, το ποιος είναι Ιρανός, το καθορίζει αποκλειστικά η ισλαμική δημοκρατία του Ιράν. Το αν κάποιος πληρεί τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρείται πολίτης δυο ή περισσότερων χωρών ταυτόχρονα, είναι αποκλειστικά δικό του θέμα.

Ορισμένες χώρες δεν επιτρέπουν την πολλαπλή ιθαγένεια. Για παράδειγμα, η Κίνα θεωρεί ότι, όποιος Κινέζος αποκτά αλλοδαπή υπηκοότητα, αυτόματα χάνει την κινεζική. Θεωρείται μάλιστα ότι πρόδωσε την χώρα του από τους συμπολίτες του. Οι Κινέζοι με βαριά καρδιά παραδέχονται ότι ποτέ κανένας Κινέζος δεν πήρε το βραβείο νόμπελ, μια και όσοι το πήραν και ήταν κινεζικής καταγωγής δεν ήταν Κινέζοι πολίτες - μια αντίληψη εντελώς διαφορετική από την ελληνική, όπου όποιος γεννιέται Έλληνας, πεθαίνει Έλληνας.

Ευτυχώς, οι πιο πολλές χώρες που ενδιαφέρουν τους Έλληνες, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία επιτρέπουν την αλλοδαπή υπηκοότητα χωρίς κανένα περιορισμό. Ή μάλλον υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί - για παράδειγμα, εάν θέλεις να εργασθείς στην αμερικανική CIA ή σε άλλες θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, η αλλοδαπή υπηκοότητα μπορεί να είναι εμπόδιο. Εάν από την άλλη θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός της Ελλάδας και έχεις και αμερικανική υπηκοότητα, ακόμα και αν είσαι Έλληνας μόνο κατά το ένα τέταρτο, κανένα πρόβλημα - ο σημερινός έλληνας πρωθυπουργός αυτό απέδειξε. (Πες το στους Κινέζους αυτό να μείνουν με ανοιχτό το στόμα)

Ποιας χώρας η ιθαγένεια έχει μεγαλύτερη αξία; Τα κριτήρια αξιολόγησης της ιθαγένειας μια χώρας είναι τα εξής:

  • Η χώρα να είναι οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρή, δημοκρατική, και με υψηλό επίπεδο διαβίωσης.
  • Να μην επιβάλει στρατιωτική θητεία ή υψηλούς φόρους στους πολίτες της, ειδικά μάλιστα σε αυτούς που επιλέγουν να ζήσουν στο εξωτερικό.
  • Το διαβατήριο της χώρας να επιτρέπει ταξίδια σε πολλές χώρες του εξωτερικού χωρίς προξενικές θεωρήσεις.
  • Η χώρα να επιτρέπει την πολλαπλή υπηκοότητα, χωρίς περιορισμούς.
  • Η χώρα να είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, με στρατηγική γεωγραφική θέση
  • Η χώρα να σου επιτρέπει εύκολα να μεταβιβάσεις την υπηκοότητα στο σύζυγο και στα τέκνα σου

Με βάση αυτά τα κριτήρια, οι χώρες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την γνώμη μας είναι οι ΗΠΑ (λόγω της στρατιωτικής υπεροχής και οικονομικής δύναμης), ο Καναδάς (λόγω της παραδοσιακής ουδετερότητας, των πλούσιων φυσικών πόρων και της υψηλής ποιότητας ζωής), η Αυστραλία κ.λ.π.